Fôringstips for valper!

Fôringstips for valper!

Er du usikker på hva, hvor mye og hvor ofte du skal mate valpen din? Vi hjelper deg med noen generelle retningslinjer nedenfor. Merk deg at din hund kan ha individuelle behov utover disse og dersom du er usikker ber vi deg alltid rådføre med veterinær.

Det er viktig med en gradvis overføring!
De første dagene etter at du har fått den nye valpen din, er det best å fortsette med fôret valpen har fått hos oppdretter eller i sitt tidligere hjem. Det å skulle innføre et nytt fôr på dette tidspunktet, kan påføre ekstra stress og belastning på valpens fordøyelsessystem.

Når valpen din har funnet seg til rette og føler seg trygg i sine nye omgivelser, kan man smått begynne overføring til nytt fôr. Hvor lang tid det tar for valpen å tilpasse seg sitt nye hjem varierer, men ofte i løpet av 1-3 uker. Når man skal starte overføring til det nye fôret, blander man inn litt av det nye fôret i det gamle og deretter øker man gradvis mengden hver andre dag. På denne måten får valpens fordøyelsessystem muligheten til å venne seg til det nye fôret.

Hvor mye skal valpen min spise?
Det er viktig å måle opp de daglige rasjonene, da det kan være svært skadelig for valpen med både for lite og for mye av bestemte vitaminer og andre næringsstoffer. Derfor er det viktig å forholde seg til den anbefalte mengden som følger med fôret.

Utgangspunktet er alltid målvekten, i henhold til alder og rase, og ikke nødvendigvis dens nåværende vekt. Dersom man tar utgangspunkt i den nåværende vekten, kan det føre til for rask vektøkning som kan skade normal og sunn utvikling.

De generelle rådene sier at man skal fôre så lite som mulig og så mye som nødvendig.

Hvor ofte skal jeg mate valpen min?
Voksne hunder skal vanligvis ha mat to ganger om dagen, men valper trenger å spise litt oftere. Dette er fordi valpene har relativt små mager, og til å starte med bør de bare spise små måltider. For store porsjoner kan overbelaste valpens fordøyelsessystem.

De vanligste retningslinjene er listet opp nedenfor, med forbehold om at din valp kan ha individuelle behov utover disse.

  • Opp til 4 måneder: 4 måltider om dagen
  • Opp til 6 måneder: 3 måltider om dagen
  • Fra 6 måneder og opp: 2 måltider om dagen

Kan jeg gi valpen min noe å spise mellom måltidene?
Små som store hunder elsker godbiter som belønning eller som snacks mellom måltidene. Når det er sagt så er det viktig å huske at dette bør gis sparsomt, og bør bli beregnet som en del av den daglige matrasjonen. Alternativt, så kan man gi deler av den daglige tørrforrrasjonen bli gitt om snacks.

Hvor lenge skal valpen spise valpefôr?
Den forventede voksne vekten er en viktig faktor for hvor lenge valpefôr anbefales.

  • Små raser (opp til 10kg): Ca 9-12 måneder kan man bytte til fôr for liten voksen.
  • Mellom raser (11-25kg): Ca 12-15 måneder kan man bytte til fôr for voksen.
  • Store raser (Over 26kg): Ca 15-18 måneder kan man bytte til fôr for voksen.

De generelle rådene sier at når valpen din nærmer seg sin forventede voksne vekt, kan man bytte til voksenfôr.

 

Tilbage til blog